Mam dla Ciebie coś specjalnego! Przepis, który z pewnością zagości na stałe w twoim menu, bo kto nie kocha ciasta ze śliwkami?! (Nie mów, że ty nie kochasz, bo pomyślę, że jesteś ufoludkiem 😉 ). A tak na serio – radzę, upiecz te ciasto bo: jest pyszne, zdrowe (bez tłuszczu, bez cukru, bez zwykłej mąki pszennej) i do tego cudownie się prezentuje. Przepis poniżej:

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 1100)
2/3 szklanki ksylitolu – można śmiało zastąpić np. stewią lub miodem
1 jajko
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 700g śliwek
płatki owsiane do posypania

Przygotowanie:

1. Śliwki myjemy, przekrawamy w pół i wyjmujemy pestki.
2. Miksujemy cukier z jajkiem, aż zrobi się jednolita konsystencja. Następnie dodajemy jogurt i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Gdy masa jest już jednolita przekładamy ją do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem. Surowe ciasto posypujemy płatkami owsianymi i następnie układamy śliwki skórką do dołu.
4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.

Smacznego!

Daj znać w komentarzu co sądzisz lub podrzuć swój ulubiony przepis na ciasto ze śliwkami.

fot. Justyna Hącza Fotografia

Author