Pamiętam jak dziś (choć wolałabym nie), moje pierwsze fit ciasto marchewkowe, z przepisu, z jednej z popularnych gazetek dla pań domu – ratunku dla niego nie było. A tylko chciałam popisać się przed mamą, jaka to ja jestem dorosła i jak ja to smacznie i zdrowo piekę ciasta na Święta. Na długo utkwiło mi to w głowie i skutecznie zniechęciło do kolejnych prób, gdzie było połączenie słowa marchewka + ciasto + fit. Coś mnie jednak podkusiło i spróbowałam tej wariacji jeszcze raz, dodając jeszcze słowo „bezglutenowe”. I masz ci los, taka niespodzianka! Wyszło pysznie! Słowo na dziś: i Ty możesz stać się fit kucharką! Wypróbuj poniższy przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe.

Składniki:

3 średnie marchewki
1 szklanka mąki kukurydzanej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (możesz zastąpić ryżową lub jaglaną)
4 jajka
1 szklanka oleju
1/2 szklanki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/4 puszki mleczka kokosowego garść orzechów laskowych do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Utrzyj ksylitol z jajkami, następnie dodaj olej i dalej ucieraj. Następnie dodaj suche składniki: mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj.
  3. Zetrzyj marchewkę na tarce (ja starłam na dużych oczkach), dodaj do wyrobionego ciasta i ponownie miksuj.
  4. Gotową masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem i piecz przez ok 50 min.
  5. Przygotuj polewę do ciasta: Do garnka wlej odrobinę wody na dno, dodaj mleczko kokosowe i pokruszoną tabliczkę czekolady. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolitą, płynną konsystencję.
  6. Gotowe ciasto polej polewą i posyp pokruszonymi orzechami.

Smacznego!

Czekam na twoje efekty. A może podzielisz się ze mną swoim sprawdzonym przepisem na ciasto marchewkowe?

ciasto marchewkowe, bezglutenowe ciasto marchewkowe, bezglutenowe ciasto marchewkowe, bezglutenowe ciasto marchewkowe, bezglutenowe

Author