Postanawiając, że chcesz żyć zdrowiej, jednym z koków jest eliminacja cukru z diety. Zaczynamy czytać etykiety kupowanych produktów i unikamy wszystkiego co zawiera słowo cukier, czy syrop glukozowo-fruktozowy. Zapewne potrafimy wymienić jeszcze kilka innych substancji, takich jak miód, cukier trzcinowy, ksylitol, stewia, czy aspartam. Ale czy oby znamy wszystkie substancje słodzące, którymi producenci nas karmią?

Naturalnym jest, że skoro społeczeństwo zaczyna oczekiwać zdrowszych wersji ulubionych produktów, firmy produkujące żywność modyfikują skład pod nasze preferencje. Jednak niestety jesteśmy przyzwyczajeni do tego słodkiego smaku, dzięki któremu wszystko nam lepiej smakuje, a co za tym idzie kupujemy wtedy więcej i częściej. Proszę przeczytaj sobie listę dostępnych substancji słodzących. Zapamiętaj ją i nie daj się nabrać w sklepie.

Praca domowa dla Ciebie: Wyciągnij z szafki słodycze (jeśli oczywiście posiadasz) i sprawdź dokładnie ich skład. Zobacz, czy nie znajdziesz „ukrytego” cukru.

  1. acesulfam K
  2. agawa
  3. aspartam
  4. brązowy cukier
  5. cukier buraczany
  6. cukier inwertowany
  7. cukier kukurydziany
  8. cukier winogronowy
  9. cukier daktylowy
  10. dekstroza
  11. dekstryna
  12. ekstrakt słodu jęczmiennego
  13. fruktoza
  14. fruktoza krystaliczna
  15. glukoza
  16. karmel
  17. koncentrat soku owocowego
  18. ksylitol
  19. ksyloza
  20. laktoza
  21. maltodekstryna
  22. maltoza
  23. mannitol
  24. melasa
  25. miód
  26. sacharoza
  27. sacharyna
  28. słód jęczmienny
  29. słód kukurydziany
  30. sok z trzciny cukrowej
  31. sorbitol
  32. sukraloza
  33. sukroza
  34. syrop klonowy
  35. syrop kukurydziany
  36. syrop ryżowy
  37. syrop słodowy
  38. syrop sorgo
  39. syrop z agawy
  40. syrop z brązowego ryżu
  41. syrop z chleba świętojańskiego
  42. syrop z trzciny cukrowej
  43. wysokofruktozowy syrop kukurydziany
  44. złoty syrop.

Przyznaj się bez bicia 😉 Znałaś wszystkie nazwy? Przyznam, że przy tworzeniu tego wpisu sama zaskoczyłam się jak tego jest dużo, a myślę, że ta lista nie jest jeszcze pełna. Dlatego czytajmy skład produktów!

 

Author